Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Zdrowe odżywianie

W dniu 2 lipca 2016 r. weszło w życie Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie „grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu  światy, oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach”.
Nowe Rozporządzenie dokładnie informuje jakimi zasadami powinno kierować się przedszkole czy szkoła, która jest odpowiedzialna za żywienie dzieci. W rozporządzeniu znajdują się m.in. informacje jakiego rodzaju pieczywo, czy jaki rodzaj mięsa powinien być stosowany w żywieniu dzieci, jak dużo warzyw i owoców powinno się znaleźć w jadłospisie, czy też jak dużo tłuszczu czy cukru może znajdować się w produkcie, by był on odpowiedni do spożycia przez dzieci.

Jak tworzy się przedszkolny jadłospis?
Jadłospis przedszkolny tworzony jest z dużą dokładnością i przemyśleniem. Najważniejsze jest to, żeby kaloryczność była zgodna z obowiązującymi normami i aby nie stosować produktów zakazanych przez w/w ustawę tj. słodyczy, napojów słodzonych, ograniczenie spożywania soli. Istotne jest także, obliczanie średniej ważonej tzn. odpowiedniej kaloryczności dostosowanej do odpowiedniej grupy wiekowej. Jeśli chodzi o przedszkolaków, to jadłospisy wg norm powinny zawierać 1400 kcl. Placówka pokrywa zapotrzebowanie kaloryczne 70-75% czyli jadłospisy zawierają 950-1050kcl.

Kontrola przedszkolnego jadłospisu
Za żywienie dziecka w Przedszkolu Samorządowym w Gorzkowicach odpowiedzialna jest Pani Bogumiła Stolarska-intendent, która zajmuje się prawidłowym komponowaniem posiłków dla dzieci. Jadłospisy układa zgodnie z zaleceniami dietetyków. O ich przestrzeganie w samorządowych przedszkolach dba Państwowa Inspekcja Sanitarna (sanepid), która przeprowadza kontrole oceniające m.in. przedszkolne jadłospisy (w przedszkolach prywatnych kontroluje tylko higienę posiłków).

Zasady żywienia w przedszkolu.

To podstawowe zasady komponowania przedszkolnego jadłospisu:
Każdego dnia na talerzu dziecka muszą znajdować się produkty z 5 grup tj.: produkty zbożowe; mleko i produkty mleczne; mięso, drób, wysoko gatunkowe wędliny, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych; warzywa i owoce; tłuszcze.

Ważne jest urozmaicenie posiłków. To znaczy, że na obiad nie podaje się kilku ciężkostrawnych potraw (np. zupy grochowej i kapusty) lub dań przyrządzonych tą samą techniką kulinarną (np. smażonej ryby i frytek). Ideałem jest posiłek lekkostrawny z dodatkiem gotowanych i surowych warzyw. W naszym przedszkolu ściśle przestrzegamy tych zaleceń, przeważają produkty duszone ,gotowane i pieczone-potrawy smażone podawane są raz w tygodniu. Ponadto zgodnie ze znowelizowaną Ustawa o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia kompoty do posiłków słodzone są miodem, i ograniczona jest sól w potrawach.

W przedszkolnych posiłkach przeważać muszą pokarmy zmuszające do żucia. Bo jeśli zbyt często podaje się trzylatkowi papki, dziecko nie uczy się prawidłowo żuć (to ma negatywny wpływ na zgryz), a poza tym rozleniwia się i po jakimś czasie po prostu nie chce mu się pogryźć nawet skórki z chleba.

Przedszkolne menu uwzględnia bieżącą porę roku i wykorzystuje owoce i warzywa sezonowe, bo to one zawierają najwięcej witamin i składników mineralnych. Zimą częściej sięga się po mrożonki.

Kaloryczność i wartość posiłków w przedszkolu

Intendent przedszkola dba również o kaloryczność posiłków, a sanepid ocenia wartość energetyczną obiadowej porcji. Według zalecanych norm całodzienna wartość energetyczna powinna wynosić ok. 1200-1700 kcal i choć wartość ta może się wydawać zbyt duża, trzeba pamiętać, że dziecko nie jest zmuszane, a jedynie zachęcane do zjedzenia całego posiłku.
Sanepid sprawdza również, czy dziecko otrzymuje odpowiednią ilość składników odżywczych (m.in. białka, witamin i składników mineralnych). Jeśli zauważy jakiekolwiek nieprawidłowości, wydaje przedszkolu odpowiednie zalecenia.

Czy dzieci mogą przynosić do przedszkola własne jedzenie?

Ponieważ przedszkole bierze odpowiedzialność za żywienie dzieci na swoim terenie, nie powinny one przynosić własnych kanapek czy smakołyków. Poza tym dziecko powinno jadać regularnie. Gdy przed obiadem zje przyniesioną przez siebie paczkę paluszków, nie będzie mieć już apetytu na zupę i drugie danie.

Czy alergik może chodzić do zwykłego przedszkola?

Tak, pod warunkiem, że dyrekcja przedszkola wyraziła zgodę na przyjęcie takiego dziecka. Są bowiem alergie, które wymagają ściśle restrykcyjnej diety, a przedszkole może nie mieć warunków do jej przestrzegania (np. dieta bezglutenowa). Jeśli jednak dziecko uczulone jest tylko na kakao czy rybę, nie powinno być żadnych problemów z jego przyjęciem. Trzeba tylko pamiętać o poinformowaniu personelu o alergii dziecka.