Już kapusty pełna beczka
Dnia 9 października 2017 roku odbyły się w naszym przedszkolu zajęcie kulinarno-praktyczne podczas którego dzieci uczestniczyły w kiszeniu kapusty. Przedszkolaki poznały kapustę wszystkimi zmysłami ( wzrok, smak, dotyk, zapach), rozwiązywały zagadki i quizy na jej temat. Dowiedziały się, iż kiszona kapusta jest źródłem cennych witamin. W dalszej części zajęcia usłyszały, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę. Obejrzały szatkownicę i zapoznały się z jej działaniem. Następnie poznały proces kiszenia kapusty oraz przyprawy niezbędne do jej zakiszenia ( tj. liść laurowy, ziele angielskie, sól). Przygotowane do pracy dzieci w nakryciach głowy i fartuszkach przystąpiły do działań. Przy pomocy pań poszatkowaną kapustę i startą marchewkę wrzucały do beczki, dodając odpowiednie przyprawy. Największą frajdą okazało się ubijanie i udeptywanie kapusty w beczce.
Podczas kiszenia kapusty nie zabrakło również śpiewu i dobrej zabawy przy piosence zaczynającej się od słów :„ Wielki rwetest dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi…”. Beczka z kapustą została umieszczona w jednym z kuchennych pomieszczeń. Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta. Pokaz, doświadczenie oraz zabawa to najlepszy sposób na zdobywanie wiedzy. Przez najmłodszych. Najbardziej zależy nam na tym, aby nasze dzieci zdrowo się odżywiały , spożywały jak najwięcej warzyw i ich przetworów oraz potrafiły świadomie wybrać zdrowe dla siebie potrawy. Być może zajęcie takie zainspiruje również rodziców do powrotu do dawnej tradycji kiszenia kapusty, której na pewno nie zastąpią kupione w sklepie produkty.