Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Już kapusty pełna beczka

Dnia 9 października 2017 roku odbyły się w naszym przedszkolu zajęcie kulinarno-praktyczne podczas którego dzieci uczestniczyły w kiszeniu kapusty. Przedszkolaki poznały kapustę wszystkimi zmysłami ( wzrok, smak, dotyk, zapach), rozwiązywały zagadki i quizy na jej temat.  Dowiedziały się, iż kiszona kapusta jest źródłem cennych witamin. W dalszej części zajęcia usłyszały, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę. Obejrzały szatkownicę i zapoznały się z jej działaniem.  Następnie poznały proces kiszenia kapusty oraz przyprawy niezbędne do jej zakiszenia ( tj. liść laurowy, ziele angielskie, sól). Przygotowane do pracy dzieci  w nakryciach głowy i fartuszkach przystąpiły do działań. Przy pomocy pań poszatkowaną kapustę i startą marchewkę wrzucały do beczki,  dodając odpowiednie przyprawy. Największą frajdą okazało się ubijanie i udeptywanie kapusty w beczce.
Podczas kiszenia kapusty nie zabrakło również śpiewu i dobrej zabawy przy piosence zaczynającej się od słów :„ Wielki rwetest dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi…”. Beczka z kapustą została umieszczona w jednym z kuchennych pomieszczeń. Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta. Pokaz, doświadczenie oraz zabawa to najlepszy sposób na zdobywanie wiedzy. Przez najmłodszych. Najbardziej zależy nam na tym, aby nasze dzieci zdrowo się odżywiały , spożywały jak najwięcej warzyw i ich przetworów oraz potrafiły świadomie wybrać zdrowe dla siebie potrawy. Być może zajęcie takie zainspiruje również rodziców do powrotu do dawnej tradycji kiszenia kapusty, której na pewno nie zastąpią kupione w sklepie produkty.