Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Już kapusty pełna beczka

Dnia 9 października 2017 roku odbyły się w naszym przedszkolu zajęcie kulinarno-praktyczne podczas którego dzieci uczestniczyły w kiszeniu kapusty. Przedszkolaki poznały kapustę wszystkimi zmysłami ( wzrok, smak, dotyk, zapach), rozwiązywały zagadki i quizy na jej temat.  Dowiedziały się, iż kiszona kapusta jest źródłem cennych witamin. W dalszej części zajęcia usłyszały, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę. Obejrzały szatkownicę i zapoznały się z jej działaniem.  Następnie poznały proces kiszenia kapusty oraz przyprawy niezbędne do jej zakiszenia ( tj. liść laurowy, ziele angielskie, sól). Przygotowane do pracy dzieci  w nakryciach głowy i fartuszkach przystąpiły do działań. Przy pomocy pań poszatkowaną kapustę i startą marchewkę wrzucały do beczki,  dodając odpowiednie przyprawy. Największą frajdą okazało się ubijanie i udeptywanie kapusty w beczce.
Podczas kiszenia kapusty nie zabrakło również śpiewu i dobrej zabawy przy piosence zaczynającej się od słów :„ Wielki rwetest dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi…”. Beczka z kapustą została umieszczona w jednym z kuchennych pomieszczeń. Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta. Pokaz, doświadczenie oraz zabawa to najlepszy sposób na zdobywanie wiedzy. Przez najmłodszych. Najbardziej zależy nam na tym, aby nasze dzieci zdrowo się odżywiały , spożywały jak najwięcej warzyw i ich przetworów oraz potrafiły świadomie wybrać zdrowe dla siebie potrawy. Być może zajęcie takie zainspiruje również rodziców do powrotu do dawnej tradycji kiszenia kapusty, której na pewno nie zastąpią kupione w sklepie produkty.