Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

"Od ziarenka do bochenka" - każdy już przedszkolak wie, jak powstaje pyszny chleb!

W dniu 16.10.2018r przedszkolaki z grup „Biedronki” i „Krasnoludki” uczestniczyły w zajęciach poświęconych tradycji pieczenia chleba. Celem zająć było poznanie kolejnych etapów jego powstawania, począwszy od siewu zboża poprzez zbiory i wypiek w piekarni. Efektem końcowym był własnoręczny wypiek chleba w przedszkolu. Starannie połączyliśmy wszystkie składniki i z niecierpliwością czekaliśmy, by móc skosztować własnego wypieku. Świeży, chrupiący chlebek smakował wszystkim tak bardzo, że dzieci prosiły o dokładki.
Poniżej podajemy przepis z którego wszyscy mogą skorzystać:
- zakwas
- 1 kg mąki żytniej
- 1kg mąki pszennej
- 2 łyżki soli
- 1 szklanka płatków owsianych
- ½ szklanki siemienia lnianego
- od 2 do 4 łyżek miodu
- 7 szklanek ciepłej wody
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki ziaren słonecznika
Pozostawić do wyrośnięcia od 4-8 h. Piec w temperaturze 175 °C (termoobieg)  około 2h.
Smacznego !