Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

"Od ziarenka do bochenka" - każdy już przedszkolak wie, jak powstaje pyszny chleb!

W dniu 16.10.2018r przedszkolaki z grup „Biedronki” i „Krasnoludki” uczestniczyły w zajęciach poświęconych tradycji pieczenia chleba. Celem zająć było poznanie kolejnych etapów jego powstawania, począwszy od siewu zboża poprzez zbiory i wypiek w piekarni. Efektem końcowym był własnoręczny wypiek chleba w przedszkolu. Starannie połączyliśmy wszystkie składniki i z niecierpliwością czekaliśmy, by móc skosztować własnego wypieku. Świeży, chrupiący chlebek smakował wszystkim tak bardzo, że dzieci prosiły o dokładki.
Poniżej podajemy przepis z którego wszyscy mogą skorzystać:
- zakwas
- 1 kg mąki żytniej
- 1kg mąki pszennej
- 2 łyżki soli
- 1 szklanka płatków owsianych
- ½ szklanki siemienia lnianego
- od 2 do 4 łyżek miodu
- 7 szklanek ciepłej wody
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki ziaren słonecznika
Pozostawić do wyrośnięcia od 4-8 h. Piec w temperaturze 175 °C (termoobieg)  około 2h.
Smacznego !