KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Pieczemy pączki – kultywujemy polskie tradycje

Powiedział Bartek,
że dziś tłusty czwartek
a Bartkowa uwierzyła
tłustych pączków nasmażyła

Tłusty czwartek to w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed Wielkim postem tzw .zapusty. Ponieważ Tradycja spełnia ważną i pożyteczną rolę w rozwoju każdego dziecka w  Przedszkolu Samorządowym  w Gorzkowicach w sposób szczególny kultywujemy i pielęgnujemy polskie zwyczaje .

20 lutego 2020 r. w naszym przedszkolu świętowano tłusty czwartek. Dzieci poznały krótką historię tego święta i popularne powiedzenie :„Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek….” Przedszkolaki z wielkim zaangażowaniem przygotowywały ciasto na pączki: mieszały składniki ,wyrabiały ciasto w Thermomixie a następnie formowały małymi rączkami kuleczki, które po wyrośnięciu  smażone były przez nauczycieli w przedszkolnej kuchni. I tak  świeżo upieczone pączuszki, posypane cukrem pudrem gotowe były do  jedzenia. Dzieci degustowały pączusie, oceniały walory smakowe.  Przedszkolaki zadawały pytania dlaczego ciasto rośnie? Dowiedziały się, że idealny pączek powinien być pulchny, lekko zapadnięty w środku co świadczy o tym ,że ciasto ma dobrą konsystencje. Wszystkie pączki ,po upieczeniu powinny też mieć też jasną obrączkę dzięki czemu poznajemy, że tłuszcz na którym były smażone pączki był świeży. Przedszkolaki ciesząc się z udanych wypieków, przebrane w zapustowe stroje dumnie pomaszerowały do Urzędu Gminy, OPS I BSZP w Gorzkowicach, aby poczęstować wszystkich pączkami, bowiem zgodnie z ludowym powiedzeniem „ Jeśli ktoś w tłusty czwartek, nie zje ani jednego pączka, to w życiu nie będzie mu się wiodło”. Mamy nadzieję ,że nasze pączki przyniosą dużo szczęścia! Czego bardzo życzymy!

To był wyjątkowo udany dzień w naszym przedszkolu, dzieci ze smakiem zjadały pachnące, samodzielnie wykonane pączki ciesząc się z wyjątkowej atmosfery zapustowej zabawy, a co najważniejsze miały okazję do poznawania i kultywowania zwyczajów polskich.